In de media lezen we de uitspraken van Minister Grapperhaus; “mensen onvoldoende bewust van cybersecurity en Justitie wil slecht beveiligde bedrijven aanpakken”. Deze uitspraak kan ik onderstrepen want ondanks waarschuwingen van overheid en experts zijn er nog steeds bedrijven niet voldoende bewust van cybersecurity.

Bedrijven die te weinig doen aan hun digitale beveiliging moeten een boete kunnen krijgen of gedwongen worden de problemen aan te pakken. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid in het FD. Hij wil af van de vrijblijvendheid rond cybersecurity, zo liet hij weten tijdens de opening van de One Conferentie van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in het World Forum in Den Haag.

Uit onderzoek blijkt dat er nog veel bedrijven nog niet voldoende “cybersecure” zijn, of vinden dat ze dat zijn, maar vervolgens geen beveiligingsmaatregelen nemen. Cybersecurity is nog altijd geen gemeengoed en mensen denken dat het alleen bij anderen misgaat, ging de minister verder.

Boetes of dwangsommen kunnen volgens de minister stimulerend werken, maar geven geen zekerheid dat het probleem ook daadwerkelijk wordt opgelost. Zeker niet als de laatste optie duurder is of als de verantwoordelijke de boete niet uit eigen zak hoeft te betalen, zoals bij overheidsorganisaties het geval is.

Interstroom IT kan u als bedrijf hiermee helpen. Wij zorgen voor een inventarisatie van uw netwerk en netwerkbeveiliging en geven advies waar verbeteringen wenselijk zijn. Interstroom IT is onder andere leverancier en installateur van betaalbare beveiligingsproducten van MikroTik waardoor elk bedrijf een gedegen netwerkbeveiliging kan hebben. Waaronder routers, access points, firewalls en verzorgen we trainingen waarbij uw medewerkers een officieel certificaat kan behalen. We geven sessies aan uw werknemers voor de bewustwording. Meer weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.