Wachtwoord vergeten??

Steeds vaker krijgen we het verzoek van onze relaties om het wachtwoord even te resetten omdat ze niet meer kunnen inloggen. Bij wat doorvragen blijkt dan al snel dat de gebruiker zijn of haar wachtwoord niet meer weet.
We verzuipen tegenwoordig letterlijk in de enorme hoeveelheid gebruikersnamen en wachtwoorden die we moeten onthouden voor websites, webshops, email, bankpasjes, computers etc. Om het ons gemakkelijk te maken gebruiken we veel te simpele wachtwoorden zoals welkom123. Je maakt het niet alleen jezelf gemakkelijk maar ook kwaadwillende personen, concurenten, oud collega’s of hackers die binnen een minuut overal bij kunnen. Te veel dezelfde of simpele wachtwoorden gebruiken is niet veilig, te veel verschillende valt domweg niet te onthouden en moet wel simpel in het gebruik zijn.

Advies.
Het meest eenvoudige en werkbare advies dat we geven is; gebruik een wachtwoord manager! Dat is een simpel hulpmiddel om al je wachtwoorden, geheime notities, PIN-codes, software licenties, bankinformatie, puk-code, sociale media accounts, Wifi code en dergelijk  in 1 programma op te slaan.
Je maakt een account aan bij een aanbieder zoals LastPass, Dashlane of 1Password. Bij de meeste aanbieders is er een gratis variant maar de betaalde kost meestal een of twee euro per maand.

Welke aanbieder je kiest heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en op welke aparaten je het wilt installeren. Gebruik je alleen maar Apple dan is 1Password een superfijne manager. Gebruik je Windows of Android dan is LastPass of Dashlane een goed optie. Die ondersteunen namelijk alle operating systems.

Hoe werkt het?
In het kort, maak een account aan bij een aanbieder.
Kies een lang, veilig maar werkbaar Master Password voor je wachtwoord manager. Bijvoorbeeld een zin met hoofdletters, cijfers en leestekens. Voorbeeld: IkBenIn2017GekOpTennis!
Je hoeft vanaf dat moment nog maar één wachtwoord te onthouden, die ene zin waarmee je de wachtwoord manager kunt openen.

In de wachtwoord manager sla je bijvoorbeeld je inlog voor je werk email account in op. In je wachtwoord manager kun je een veilig lang wachtwoord genereren zoals ()*&HJHGT%^Gr5VREDCHhW#! Niet te onthouden, maar dat hoef JIJ ook niet meer te doen. Dat doet je wachtwoord manager voor je.

Vervolgens installeer je de wachtwoord manager op al je aparaten zoals je smartphone, computer, laptop, tablet en in je browser. Je hebt dus altijd en overal je wachtwoorden veilig versleuteld onder handbereik. Door het ook in je browser te installeren kun je met 1 klik op websites inloggen.

Screen_Capture_on_2017-08-24_at_11-43-29

Enkele aanbieders zijn:
LastPass: https://www.lastpass.com/nl
1Password: https://1password.com
Dashlane: https://www.dashlane.com

1password, beheer, dashlane, lastpass, manager, password, security, wachtwoord, wachtwoordmanager

Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig!

Security Nieuws
Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig! De overheid is begonnen met een nieuwe campagne genaamd ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’. Ze willen mensen aanmoedigen om extra beveiliging genaamd tweefactorauthenticatie…